Comunicarea sta la baza dezvoltatii noastre umane, de aceea putem spune ca acest aspect trebuie constant perfectionat. In ceea ce privesc relatiile intre adulti, putem spune ca mereu se regasesc situatii de compromis asupra unei conversatii, insa atunci cand vorbim despre copilasi, lucrurile stau cu totul altfel.
Copiii fata de adulti, sunt invaluiti si uneori chiar coplesiti de propriile sentimente, de aceea atunci cand vorbesti cu micutul tau trebuie sa tii cont de cateva aspecte. O conversatie cu micutul tau, ii poate oferi viziune, deschidere, curiozitate sau ii poate crea stari de anxietate sau tristete. Aceste aspecte negative, sunt din cauza ca informatia nu este adaptata de catre adult asupra criteriului de varsta a copilului. Din pacate, deseori folosim termeni mult prea mari pentru micutii nostri, iar acestia se pierd in propriile ganduri.
Cum sa avem o comunicare eficienta cu micutul nostru? Sunt diferite carti sau webinare despre parenting, insa nu toate se pot aplica asupra propriului copil. Cu toti stim ca fiecare este unic, astfel personalitatea diferita de la un copil la altul. Cu toate acestea, exista cuvinte sau expresii care se pot utiliza asupra oricarei tipologii de copil, astfel vei putea intelege mai bine sau te vei putea exprima mai bine atunci cand vrei sa-i comunici ceva pruncului tau. Mai jos vei gasi niste cuvinte magice, care te vor ajuta sa ai o relatie armonioasa cu piticul tau.
Clubul Bebelusilor pune accent pe dezvoltarea copilului cat si a parintelui intr-o maniera prietenoasa si calda, de aceea nu-ti fie frica sa-ti ceri scuze de la propriul copil. Fie ca este vorba despre un copil sau un adult, cu totii gresim. Atunci cand simti ca piticul tau se simte neindreptatit, este corect in dezvoltarea sa sa-ti ceri scuze. Spre exemplu, copilul vrea sa-ti spuna sau sa-ti arate un desen, iar tu fiind acaparat de alt aspect ii spui sa astepte. Fiind la o varsta fragila, acesta se va simti lezat si nu va intelege de ce tu nu poti sa-ti indrepti atentia in acel moment catre el. O abordare corecta asupra acestui eveniment ar fi sa-ti ceri scuze si sa-i explici faptul ca este important pentru tine ceea ce el dorea sa-ti arate, insa va trebui sa exerseze rabdarea, deoarece uneori unele lucruri trebuie rezolvate in cel mai scurt timp.
Multumesc! Da, asa este, prin acest cuvant atat de simplu, stima de sine a copilului tau se va dezvolta armonios. Din graba, sau fara sa ne dam seama, uitam sa multumim copiilor daca acestia ne-au dat un lucru sau au facut o actiune pe care am cerut-o. Daca nu-i multumesti copilului tau, este momentul sa o faci, deoarece acesta se va simti important, iubit si mai ales apreciat.
Copiii sunt spontani, dulci, creativi, lasandu-ne de multe ori fara replici, insa folosind cuvinte precum multumesc sau imi cer scuze, acestia vor stii cum sa se comporte in societate, fiind ancorati in realitate.