Asocierea vinului alb dulce cu mâncarea – Tot ceea ce trebuie sa știi

Vinurile albe dulci sunt o companie minunată pentru multe preparate, în special pentru cele din bucătăria asiatică. Fie că vorbim de preparate indiene sau thailandeze, vinul dulce este o adiție excelentă care a dus la creșterea popularității acestei băuturi.

Orice vin alb poate fi produs într-un stil dulce (este o tehnică de vinificare, nu ceva ce ține de struguri), însă în mod tradițional mai multe soiuri sunt făcute în acest mod și aici amintim de Riesling, Moscato, Chenin Blanc, Torrontes și nu numai.

Totuși, trebuie avut în vedere faptul ca Torrontes și Chenin Blanc nu sunt întotdeauna făcute în stil dulce, motiv pentru care este important să se țină cont de informațiile de pe etichetă. Cu excepția Chenin, acestea sunt denumite soiuri aromatice datorită unei prevalențe ridicate a unui anumit tip de compus aromatic numit terpeni care conferă soiurilor arome frumoase, dulci și parfumate.

Care este cel mai bun test?

Există un test simplu pe care îl poate face oricine pentru a vedea dacă un aliment se potrivește cu un vin: ia o gură de mâncare, mestecă și apoi servește puțin vin. Când vinul adaugă o aromă complementară, atunci ai găsit o bună asociere.

Pentru asortarea vinurilor albe dulci, trebuie să iei în considerare componentele de bază ale aromei: dulceață, aciditate și intensitate medie-ușoară, iar apoi le poți combina cu componentele unui fel de mâncare.

Sfaturi de asociere a vinurilor albe dulci

Mâncarea picantă – atunci când sunt servite reci, vinurile albe reci cu un volum scăzut de alcool strălucesc alături de preparatele picante și bine condimentate.

Mâncare sărată – vinurile albe dulci se combină cu alimentele sărate pentru a produce un efect dulce-sărat foarte popular în rândul multor persoane.

Mâncare acră – vinurile albe dulci cu aciditate ridicată precum Riesling pot face față sosurilor acrișoare care conțin oțet.

Carnea ușoară – vinurile albe dulci au o intensitate ușoară spre medie, motiv pentru care merită asociate cu preparate ușoare din carne.

Sosuri dulci – dacă îți plac sosurile asiatice cu zahăr și miere, atunci vinurile albe dulci sunt o adiție excelentă.

Fără ciocolată – mai bine te orientezi către caramel, fructe, vanilie sau nucă de cocos pentru a le asorta cu vinuri albe dulci, ciocolata fiind de evitat.

Muscat Ottonel din gama Origini

Dacă ți-am făcut poftă de un vin dulce, atunci Muscat Ottonel din gama Origini este o alegere excelentă. Cucerește de la primul contact prin culoarea sa vibrantă de galben deschis, iar aromele de fagure și flori de fâneață sunt o adevărată plăcere.

Experiența continuă cu gustul catifelat de miere și caise, iar pentru că este un vin dulce și echilibrat se poate servi fie ca atare, fie alături de diferite deserturi. Temperatura sa ideală este intre 8 și 10 grade, în acest caz etalându-și toate calitățile, așa că merită să alegi acest vin alb dulce de pe budureasca.ro.

Cabernet Sauvignon din gama Origini

În schimb, dacă ești un împătimit al vinurilor roșii, atunci Cabernet Sauvignon din gama Origini este o altă alegere pe care o poți face. Acesta se remarcă prin culoarea sa rubinie care seduce, este dens, bine structurat și se deschide cu arome de mure zemoase. Este completat de note fine de piper și stejar afumat, în timp ce finalul se învârte în jurul accentelor de ciocolată.

Pentru ca este un vin de desert, bineînțeles, se poate savura ca atare, dar este excelent și alături de diferite deserturi, precum prăjiturile cu fructe sau ciocolată sau chiar lângă brânzeturi. Merită servit la o temperatură între 15 și 17 grade pentru a-și arată calitățile.

Leave a Reply