Tocmai am descoperit care este vinul meu preferat

Recunoscut pentru efectul benefic de panaceu universal, vinul a reprezentat pentru oameni timp de foarte multi ani o bautura cu proprietati curative, idei propagate indeosebi in mentalitatea colectiva din mediul rural, in special in zonele unde cultivarea vitei de vie reprezenta principala ocupatiei si sursa de venit pentru oameni.

Odata cu validarea avantajelor consumului si la un nivel acreditat din punct de vedere medical, acesta a inceput sa fie vazut ca un obicei benefic, date fiind efectele demonstrate stiintific  in ceea ce priveste anumite tipuri de patologii. Astfel, un vin din struguri rosii poate reprezenta in acest moment cea mai sanatoasa alternativa atunci cand doriti sa optati pentru o bautura plina de personalitate si aroma.

De ce este bine sa alegem vinul rosu

In ceea ce priveste beneficiile aduse organsimului nostru, orice tip de vin este considerat a fi mai sanatos decat restul bauturilor alcoolice, atat datorita tariei mult reduse, cat si a proprietatilor curative ale strugurilor ce sunt prezervate cu succes odata ce sunt prelucrati. Acestea fiind spuse, varietatile rosii raman in continuare cele mai recomandate, datorita unor compusi ce se gasesc in coaja si samburii acestora.

Astfel, cantitatile substantiale de antioxidanti sunt necesare in procesul de preventie a anumitor tipuri de cancer, dar si a bolilor ce afecteaza circulatia sangelui in diverse moduri. De exemplu, in timp ce endoteliul vascular poate fi grav afectat de fumatul sistematic, consumul moderat de vin poate fi benefic prin reversia acestui proces. La nivel cerebral, maladiile degenerative precum Alzheimer si dementa pot fi prevenite statistic intr-o oarecare masura prin aportul de resveratrol, regasit in cantitati corespunzatoare in vinul rosu. 

Cum punem in valoare vinul

In functie de specificatiile fiecarui tip in parte, putem concluziona faptul ca in eventualitatea in care vom alege sa servim bautura preferata intr-o combinatie gastronomica, potrivirea de gusturi se va face tinand cont indeosebi de tipul acestuia si cantitatea de zahar. Astfel, in timp ce un vin din struguri rosii va fi cel mai bine pus in valoare de preparate la fel de robuste, precum vanatul sau platourile de branza maturata, omologul sau alb va fi intotdeauna asociat cu mancaruri usoare, din carne alba, salate sau paste.

De asemenea, spre deosebire de vinul alb, cel rosu nu necesita o racire prealabila la fel de considerabila, temperatura ideala pentru acest sortiment situandu-se in jurul valorii de 16-18 grade celsius. In ceea ce priveste sugestia de servire, contextul ideal presupune servirea fiecarui fel de mancare in parte cu un vin diferit, in incercarea de a complimenta gusturile pana in cele mai mici detalii. In plus, servirea din pahare cu picior precum si forma rotunda, ampla, ce se ingusteaza spre gura, are rolul de a concentra buchetul de arome in directie ascendenta, oferindu-i astfel persoanei care il savureaza o experienta olfactiva, precum si una gustativa.

Leave a Reply