O intrebare pe care multi si-o pun este daca sa scoata amigdalele sau nu, pentru ca ei considera ca racesc prea des. Din acest motiv, citeste aici daca este bine sa scoatem amigdalele sau nu si de ce sa recurgem la aceasta metoda.
Interventia de extirpare a amigdalelor, sau altfel spus, amigdalectomia, este dureroasa si de aceea, incercam sa o amanam cat mai mult. In trecut, extirparea amigdalelor era o practica destul de des intalnita, in schimb, in prezent, tendinta este de a trata medicamentos episoadele de amigdalita. Acest lucru se practica, deoarece, amigdalele protejeaza organismul de infectiile tractului respirator, avand rolul de a crea o bariera in calea microorganismelor infectioase. Cu toate acestea, exista cateva semne care trebuie sa ne trimita de urgenta la medic pentru extirparea amigdalelor.
Amigdalita este cauzata de inflamatia amigdalelor si este tratata, de cele mai multe ori, cu ajutorul antibioticelor. Afectiunea poate fi de natura infectioasa, cat si neinfectioasa, manifestandu-se prin inflamarea gatului. Alte simptome care pot fi asociate sunt guturaiul, congestia nazala, febra, nodulii limfatici.
Asa cum aminteam, amigdalita poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor, insa exista situatii in care inlaturarea pe care chirurgicala a amigdalelor este mai mult decat necesara. DoctorMit ne spune care sunt semnele ca aceasta modalitate trebuie aplicata cat mai repede:
- episoade repetate de amigdalita, in numar de 4 sau 5 pe an;
- dureri dese de gat;
- amigdalita acuta nu se amelioreaza cu tratament antibiotic;
- in momentul in care amigdalele sunt marite si acest lucru impiedica trecerea alimentelor si a aerului catre esofag;
- in situatia in care suferiti de amigdalita acuta cu ASLO persistent crescut si care prezinta risc de afectare cardiaca, articulara sau renala;
- otite medii recurente;
- daca apar complicatii supurative periamigdaliene;
- amigdalele blocheaza fluxul aerian, asa cum este sindromul de apnee obstructiva in somn.
In concluzie, amigdalele trebuie scoase numai daca este absolut necesar, iar amigdalita nu mai raspunde la tratament, deoarece, acestea au rolul de a forma anticorpi, organismul putand astfel sa lupte impotriva infectiilor. Insa, daca amigdalita nu poate fi tratata cu antibiotice sau exista unul dintre motivele de mai sus, atunci este cazul ca pacientul sa aleaga extirparea amigdalelor.
In ciuda numeroasele tehnici disponibile pentru indepartarea amigdalelor, metoda cea mai efectuata si mai de succes este folosirea chiuretei. Operatia in sine nu este una dificila, insa trebuie mentionat faptul ca perioada postoperatorie e mai putin dureroasa pentru un copil in comparatie cu un adult.
Cu cat operatia este facuta la varste mai inaintate, dupa episoade repetate de amigdalita, cu atat recuperarea postoperatorie este mai dureroasa.
Recomandarea DoctorMit este de a scoate amigdalele decat daca este absolut necesar, pentru ca au fost multi pacienti care si le-au scos si au facut faringita si aveau usturimi mari in gat.
Poti vedea aici si alte informatii referitoare la subiect: