Cele mai scumpe vinuri din lume

Vinuri scumpe: probabil ca toata lumea le-a vazut sau a auzit despre ele. Daca cititi meniul de vinuri a unui restaurant si va orientati catre cele mai ieftine sticle sunt sanse mari ca alegerea facuta sa nu fie una deloc eficienta. Totusi, preturile mari nu sunt intotdeauna justificate, dar am pregatit pentru voi o lista a celor mai scumpe vinuri din lume pe care orice impatimit al acestei bauturi ar trebui sa o descopere.

1947 Château Cheval-Blanc: 227.000 euro

In 2010, singura sticla imperiala a Saint-Émilion Grand Cru a fost vanduta la licitatie. Similar cu 1945, 1947 a fost un an cald, producand una dintre cele mai ravnite recolte din Bordeaux. Chateau Cheval-Blanc este unul dintre cei patru producatori „Premier Grand Cru Classé (A)” din Saint-Émilion, cel mai inalt clasament posibil pentru vinificatorii din regiune.

1907 Heidsieck & Co. Monopole Diamant Bleu: 225,000 euro

Singura sampanie inclusa in aceasta lista are o istorie extraordinara. Sampania comandata initial de tarul Nicolae al II-lea al Rusiei a fost transportata pe o nava scufundata de un submarin german in 1916. Drept urmare, marfa valoroasa s-a scufundat pe fundul oceanului, unde a ramas timp de peste 80 de ani. In 1998, sticlele au fost gasite langa Finlanda, aproape jumatate dintre ele intacte si bine conservate, ceea ce spune multe despre calitatea productiei. La o licitatie organizata la Moscova, doua dintre sticle s-au vandut cu peste 236.000 de euro fiecare, ajungand in cele din urma in Rusia.

1945 Mouton-Rothschild: 289.000 euro

La momentul vanzarii sale in 2007, un Jeroboam (sticla de 4,5 litri) dintr-una dintre cele mai renumite proprietati din Bordeaux a doborat recorduri. Produs cu o eticheta care comemoreaza victoria Aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial, vinul cimenteaza 1945 ca un an de referinta in vinificatia franceza.

1992 Screaming Eagle Cabernet Sauvignon: 464,000 euro

Unii nu iau in calcul Screaming Eagle Cabernet Sauvignon din 1992, deoarece aceasta sticla imperiala (de sase litri) a fost achizitionata la o licitatie de caritate in anul 2000.

Desi este posibil sa nu fi fost achizitionat pentru continutul sau, primul vin al proprietatii este inca foarte apreciat si scump – o sticla standard din vintage 1992 costa aproximativ 8.900 de euro!

1945 Domaine de la Romanée-Conti: 501.000 euro

La sfarsitul anului 2018, o sticla din acest renumit Burgundy a fost vanduta la Sotheby’s la un pret record, depasind estimarea sa de 37.000 de euro. De ce a fost atat de costisitor? Anul 1945 este unul important pentru Domaine de la Romanée-Conti. A fost ultimul an de productie inainte ca podgoria sa fie replantata, iar conditiile dure de iarna au limitat productia la 600 de sticle.

Unii l-au numit „vin unicorn” si ar trebui sa fie pe lista oricarui colectionar serios. Concurenta intensa a dus la un razboi de licitatii care a stabilit un nou record mondial pentru cel mai scump vin vandut vreodata.

Merita vinurile scumpe?

Este tentant sa fii descurajat de astfel de statistici, mai ales daca esti nou in lumea vinului. Cat de probabil este ca bautorii ocazionali de vin sa devina adevarati cunoscatori daca cele mai scumpe sticle se vand cu sase cifre? In ceea ce priveste vinul, nu exista o corelatie certa intre pret si calitate. Totusi, cele mai ieftine vinuri sunt, de cele mai multe ori, de o calitate inferioara. Astfel, cine nu isi doreste sa isi asume riscuri atunci cand se intereseaza de o sticla de vin poate cumpara acum un vin alb de pe budureasca.ro. Magazinul online al Cramei Budureasca este bine organizat si dotat cu o multime de vinuri de clasa care merita descoperite

Leave a Reply