Când locuiești la casă, dacă spațiul îți permite, o bună alegere ar fi să construiești un garaj. Acesta îți va proteja mașina când vremea nu este foarte prietenoasă și îți va oferi și un grad mai mare de confort atunci când vrei să verifici anumiți parametri sau să faci mici reparații.
Trebuie să ai în vedere faptul că un garaj nu se construiește pur și simplu, ci ai nevoie de avize și aprobări ca în cazul oricărei alte construcții. Va trebui să alegi dintr-o serie de proiecte case cu etaj și garaj, case cu garaj anexat sau poate chiar o variantă separată, în funcție de posibilități și dorințe.
Garajele construite în gospodării pot fi de mai multe tipuri, după cum urmează:
Incorporate
Aceste garaje, de obicei, fac parte din planul inițial al unei case cu sau fără etaj și au uși speciale pentru acces. Permit realizarea locuinței în așa fel încât totul să fie construit în același stil, pot fi conectate cu ușurință la utilități și pot avea acces separat sau direct prin casă. Costurile realizării unei astfel de încăperi nu sunt foarte mari, deoarece ea practic face parte din întregul ansamblu.
Garajele incorporate pot fi adăugate locuinței și mai târziu, după încheierea etapei de construcție, în cazul în care ai o cameră suficient de spațioasă pe care ești dispus să o reconfigurezi. Pentru asta însă va fi nevoie de alte tipuri de autorizații și trebuie să ai posibilitatea de a permite accesul autoturismului în respectiva încăpere.
Garajele incorporate au dezavantajul faptului că nu asigură o ventilație extrem de bună, ceea ce înseamnă că anumite mirosuri ar putea să pătrundă în locuință. Totodată, pot fi destul de riscante în cazul unor evenimente mai puțin plăcute, deoarece incendiile, de exemplu, se vor extinde rapid și în restul casei.
Anexate
Garajele anexate sunt acele clădiri care sunt construite după finalizarea casei și care au cel puțin un perete comun cu aceasta. Acestea pot avea sau nu intrare direct prin casă, în funcție de posibilități și permit conectarea cu ușurință a utilităților.
Dacă suprafața curții este mare, garajele anexate pot avea dimensiuni generoase, iar dacă mai apoi vei face o renovare a exteriorului casei sau dacă folosești aceeași linie de decor exterior, pot să arate ca fiind parte din locuință.
Separate
Garajele separate sunt construcții independente, care nu au pereți comuni cu locuința. Acestea pot avea o altă arhitectură, poți alege să faci deasupra lor și camere suplimentare și oferă mai multă libertate. Mirosurile specifice nu vor ajunge cu ușurință în casă, iar zgomotele venite din garaj nu vor fi la fel de deranjante ca atunci când e vorba de o construcție încorporată sau anexată.
Realizarea unor astfel de proiecte implică prețuri mai mari, deoarece totul trebuie construit de la zero. În plus, vor fi mai costisitoare și conexiunile la utilități.
Află mai multe informații de la biroul de arhitectură Destijl unde te așteaptă arh. Enica Ana!